NOS NieuwsAangepast

Schrijfster Berthe Meijer overleden

Schrijfster Berthe Meijer is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt haar familie. Meijer werd vooral bekend van haar memoires, die in 2010 werden gepubliceerd onder de titel 'Leven na Anne Frank'. Ook was ze jarenlang culinair recensent.

Het boek gaat vooral over haar leven na de oorlog en haar tijd in concentratiekamp Bergen-Belsen. "Angst, schaamte, trauma's en fobieën werpen hun schaduw op de jaren die volgen", is te lezen op de website van haar uitgeverij, De Bezige Bij.

Anne Frank

Voor haar deportatie kende Meijer de familie van Anne Frank. De uitgeverij noemt die herinneringen ontroerend. Meijer groeide op in de straat waar Anne naar school ging. In haar memoires schrijft ze dat ze Anne in Bergen-Belsen opnieuw tegenkwam.

Volgens Meijer vermaakte Anne andere Nederlandse kinderen in het concentratiekamp met het vertellen van sprookjes. Berthe Meijer overleefde Bergen-Belsen en belandde daarna in een joods weeshuis.

Berthe Meijer was ook jarenlang culinair recensent voor NRC Handelsblad en andere bladen. Ze schreef bijna vijftien jaar lang over recepten. Haar man, concertpianist en auteur Gary Goldschneider, zei dat hij de afgelopen jaren nooit een slechte maaltijd heeft gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl