NOS NieuwsAangepast

Tweede Maasvlakte laatste fase in

Koningin Beatrix heeft het startsein gegeven voor het dichten van het laatste gat van de zeewering van de Tweede Maasvlakte. Daarmee is de laatste fase van de aanleg van het nieuwe havengebied in gang gezet.

Met een druk op de knop liet de Koningin het laatste zand in het gat stromen. Over enkele uren moet de zeewering helemaal dicht zijn.

Op zondag 22 juli wordt de elf kilometer lange zeewering officieel voltooid. De kaart van Nederland ziet er vanaf dat moment anders uit. Door de komst van de Tweede Maasvlakte ligt de kustlijn ter plaatse 3,5 kilometer verder in zee dan vroeger.

'Expanding-project'

Volgens verschillende planologen is dit het laatste grote "expanding-project" van Nederland. In de afgelopen vijftig jaar zijn er veel grote projecten gerealiseerd. zoals aanleg van de provincie Flevoland. Voor dergelijke grote projecten is nu geen geld meer. De kosten voor de Tweede Maasvlakte zijn in totaal bijna 3 miljard euro.

Op de aanleg van de Tweede Maasvlakte is sterk aangedrongen door de gemeente Rotterdam en het bedrijfsleven in de haven. Het huidige havengebied heeft weinig ruimte voor nieuwe bedrijven. Bovendien is er behoefte aan terminals waar schepen met een grotere diepgang terecht kunnen.

Rotterdamse haven

Het Rotterdamse havengebied wordt met de uitbreiding zo'n 20 procent groter. Het nieuwe gebied zal niet meteen volledig in gebruik worden genomen. Binnenkort wordt begonnen met de bouw van ruim twee kilometer zeekade en een kilometer kade voor de binnenvaart. De rest van het gebied wordt volledig gereed gemaakt als er gegadigden voor zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Rotterdamse haven naar het westen uitbreidt. Vroeger moesten de schepen naar de stad varen om vracht te laden en te lossen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er havens bij in het Botlekgebied. Later volgden Europoort en de huidige Maasvlakte.

Milieubezwaren

De werkzaamheden zijn in 2008 begonnen. Daar gingen jaren van politieke discussies aan vooraf. Er waren onder meer milieubezwaren. Omdat een stuk zee verdwijnt, komt er ten noorden en zuiden van de Maasvlakte natuurcompensatie. Langs de kust van Hoek van Holland en Ter Heijde wordt een nieuw duingebied aangelegd en in de Noordzee krijgt een gebied van 25.000 hectare de status van 'bodembeschermingsgebied'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl