NOS NieuwsAangepast

Anouk weigert auditie Songfestival

Zangeres Anouk wil graag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, maar niet als ze daarvoor eerst het nationale songfestival moet doorlopen waarin het publiek bepaalt wie er met welk liedje naar het songfestival in Zweden gaat.

"Niet om arrogant te doen, maar ik vind dat ik na 17 jaar wel genoeg bewezen heb wat betreft mijn kwaliteiten als zangeres en songwriter", schrijft de zangeres.

Gisteren liet de zangeres via Facebook weten dat ze Nederland volgend jaar graag wil vertegenwoordigen op het liedjesfestival in Malmö in Zweden. Ze zou er ook al een "killersong" voor klaar hebben liggen. Maar volgens Anouk wordt ze geweigerd door de TROS, omdat de omroep er een talentenshow van wil maken.

'Niet nodig'

Haar manager Kees de Koning vindt een voorronde in het geval van Anouk niet nodig. "Deze voorrondes dienen ervoor om er zeker van te zijn dat het grootste talent Nederland gaat vertegenwoordigen. Als een artiest, die onbetwist al zeventien jaar aan de top staat, zich hier dan voor aanbiedt lijkt zo'n voorselectie mij volkomen overbodig", aldus de manager. Volgens hem is het de enige eis die Anouk aan haar deelname stelt.

De TROS zegt verrast te zijn dat de zangeres meedenkt over het songfestival. Volgens een woordvoerder verwacht de omroep ook dat ze hoge ogen gaat gooien, maar moet ze wel gewoon meedoen aan de geplande nationale voorronde.

De omroep vindt het belangrijk dat het publiek en een vakjury meebeslissen over de inzending, want "dat Anouk een geweldige zangeres is staat vast, maar dat betekent niet dat ze automatisch de beste kandidaat is voor het songfestival". Bovendien, zegt de woordvoerder: "als ze echt zo'n killersong heeft geschreven hoeft ze zich daar ook helemaal geen zorgen over te maken".

Andere aanpak

De manager van Anouk schrijft het besluit van de TROS toe aan het feit dat de omroep niet per se gebaat is bij het winnen van het festival, maar er graag zo veel mogelijk programma's omheen wil maken.

"Als we kijken naar de resultaten van Nederland op het songfestival van de afgelopen jaren dan moeten we misschien concluderen dat die methode niet tot het beste resultaat leidt", zegt hij. "Misschien is het wel eens tijd voor een andere aanpak en maken we met een artiest van het kaliber van Anouk wel een keer kans op een plek in de finale."

Mocht de TROS nog van gedachten veranderen, dan wil de zangeres Nederland nog steeds graag vertegenwoordigen. "For the record: als ik niet mee hoef te doen aan een nationale contest dan ben ik nog steeds beschikbaar. En zo niet, dan niet. Het leek mij gewoon heel leuk om zoiets een keer mee te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl