NOS NieuwsAangepast

Van der Leegte houdt van NedCar

De overname van NedCar door het industrieconcern VDL is in principe rond. Wim van der Leegte staat al tientallen jaren aan het hoofd van het Brabantse familiebedrijf. Met hem als baas krijgt NedCar een ervaren en toegewijde eigenaar. Van der Leegte: "Het zou voor mij een geweldige teleurstelling zijn als deze deal niet doorgaat".

De 64-jarige Van der Leegte begon al op z'n 19de bij VDL Groep, toen nog Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte geheten. Al snel wordt de studerende Wim 'gedwongen' de baas, omdat zijn vader ziek thuiszit.

Na uitbreidingen en verschillende overnames is VDL Groep na 40 jaar leiderschap van Wim van der Leegte uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Of beter gezegd bedrijven, want de VDL Groep bestaat uit 81 verschillende ondernemingen. Bussen, auto-onderdelen, slijpmachines en las-apparaten zijn slechts een paar van de producten die VDL inmiddels produceert.

In 2011 had het bedrijf een omzet van 1,7 miljard euro en maakte het 66 miljoen euro winst. Er werken zo'n 7400 mensen bij het bedrijf. Daar komen waarschijnlijk de 1500 werknemers van NedCar bij.

Familie

Maar de VDL Groep blijft bovenal een familiebedrijf. De drie kinderen van Van der Leegte zitten alle drie in de top van het bedrijf en ook andere familieleden zijn in de onderneming actief. Zo doet nichtje Carolien de woordvoering.

Wim van der Leegte heeft zich altijd bezorgd opgesteld over de Nederlandse maakindustrie. Toen Mitsubishi aankondigde bij NedCar in Born te vertrekken, vroeg Van der Leegte direct aan de NedCar-directie of VDL kon voorkomen dat de fabriek moest sluiten.

Vakbonden tevreden

De vakbonden zijn blij met hem."Van der Leegte draagt de Nederlandse maakindustrie een warm hart toe", zegt vakbondsbestuurder Henk van Rees. "Deze deal is het bewijs dat de Nederlandse maakindustrie toekomst heeft."

De bonden verwachten dat Van der Leegte niet alleen NedCar redt, maar er ook weer een bloeiend bedrijf van maakt. Daarvoor heeft Wim van der Leegte nog 5 jaar de tijd. Van der Leegte wil namelijk tot z'n 69ste blijven werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl