NOS NieuwsAangepast

Nederlaag Cameron over Lords

De Britse premier Cameron heeft een pijnlijke tik op de vingers gekregen van zijn eigen Conservatieve partij Een groot deel van de partij dreigde tegen een hervorming van het House of Lords te stemmen en dus trok de premier te elfder ure een stemming in het Lagerhuis daarover in.

Al jaren proberen Britse regeringen hervormingen door te voeren in het Britse Hogerhuis. Nu telt dat nog ruim 800 leden, die door de koningin worden benoemd, hun zetel hebben geërfd of er recht op hebben als geestelijke.

Partijgenoten

Cameron en zijn coalitiegenoot Clegg van de Liberaal-Democraten wilden het aantal leden terugbrengen naar 450, die grotendeels gekozen worden voor een termijn van 15 jaar. Slechts eenvijfde van het Hogerhuis zou benoemd mogen worden, op basis van expertise.

De meer dan zeventig opstandige partijgenoten van Cameron zeiden "een constitutionele crisis bovenop een economische crisis" te vrezen en kondigden daarom aan tegen het plan te zullen stemmen. Oppositiepartij Labour was al tegen en vindt dat de hervormingen door een parlementaire commissie moeten worden bekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl