NOS NieuwsAangepast

CZ: 15 ziekenhuizen kunnen dicht

Om de zorgkosten te beperken kunnen zonder problemen zeker 15 ziekenhuizen gesloten worden. Dat zei bestuursvoorzitter Van der Meeren van zorgverzekeraar CZ in het NCRV-programma 'Altijd Wat'.

"Als er een ziekenhuis in Amsterdam wordt gesloten, heeft niemand daar last van. Er ontstaan daardoor geen wachtlijsten", zei Van der Meeren.

Bestuursvoorzitter Levi van het AMC in Amsterdam is het "daar misschien wel mee eens", maar vraagt zich af waarom zorgverzekeraars dan nog wel met alle ziekenhuizen contracten afsluiten. "Als ze een ziekenhuis willen sluiten, kunnen ze dat morgen doen", aldus Levi.

Volgens Van der Meeren is ook winst te behalen door sommige behandelingen niet meer uit te voeren. Er wordt volgens hem vaker dan nodig een behandeling uitgevoerd, omdat niets doen geen geld oplevert.

Ziekenhuizen kiezen volgens hem op zo'n moment voor het geld en niet voor het belang van de patiënt. Bij sommige behandelingen gebeurt dat volgens CZ in de helft van de gevallen.

Behandelingen

AMC-topman Levi erkent dat veel behandelingen in ziekenhuizen ten onrechte uitgevoerd worden. Hij wijt dat aan de marktwerking, waardoor ziekenhuizen winst moeten maken.

CZ zegt dat ziekenhuizen zuiniger kunnen werken door zich te specialiseren. Ze zouden dure apparatuur over het land moeten spreiden en bepaalde operaties niet allemaal moeten willen uitvoeren.

Verzekeraar Achmea vindt dat je niet kunt stellen dat vijftien ziekenhuizen zomaar dicht kunnen. "Er kunnen wel ziekenhuizen dicht, maar wellicht komen er andere zorgvoorzieningen voor terug. Door juist de zorg anders en beter te organiseren bespaar je ook op kosten zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit ervoor dat meer ziekenhuizen zich specialiseren. Dat levert ook een besparing op, terwijl er geen ziekenhuizen dicht hoeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl