NOS NieuwsAangepast

'Mladic dreigde burgers te doden'

De Bosnisch-Servische generaal Mladic dreigde al voor de genocide in Srebrenica burgers om het leven te brengen. Die woonden in enclaves die onder bescherming stonden van de VN. Een oud-officier van de VN-vredesmacht heeft dat verklaard voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Oud-officier David Harland is de tweede getuige die aan het woord komt. De aanklagers beschouwen hem als een sleutelfiguur in het proces. Harland heeft Mladic meerdere malen ontmoet en kan, volgens de aanklagers, een uniek inzicht geven in Mladic' daden en beweegredenen.

1993

Harland vertelde het tribunaal dat Mladic tijdens een van hun ontmoetingen boos was dat de moslims weigerden een groep Servische krijgsgevangenen vrij te laten. Hij dreigde toen iedereen in de enclaves Srebrenica, Zepa en Goraze te doden, "met uitzondering van de kinderen".

Deze ontmoeting vond plaats in 1993, twintig maanden voor de val van Srebrenica.

Patroon

De Nieuw-Zeelandse VN-officier ontmoette Mladic tussen 1992 en 1995 ongeveer twintig keer. Volgens Harland pasten de opmerkingen in een patroon.

"Eerst zat hij rustig te luisteren en maakte hij wat aantekeningen. Daarna nam hij het woord, werd agressief en bedreigde de Bosnische moslims en de Verenigde Naties."

Mladic staat in Den Haag onder meer terecht de moord op 7000 moslimmannen en -jongens na de val van Srebrenica in 1995.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl