NOS NieuwsAangepast

Miljoenentekort bij Politieacademie

De Nederlandse Politieacademie heeft grote financiële problemen. In stukken van de ondernemingsraad staat dat er in maart een tekort was van 19 miljoen euro. Dat zou in 2015 kunnen oplopen tot 40 miljoen euro.

Het programma Nieuwsuur meldt dat de ondernemingsraad en de raad van toezicht van de Politieacademie de begroting van dit jaar niet goedkeuren. De ondernemingsraad schrijft in een intern verslag dat de accountant een stresstest wil uitvoeren, om te kijken of de Politieacademie in de financiële gevarenzone komt.

Volgens de ondernemingsraad worden de problemen veroorzaakt doordat er minder studenten zijn en het Rijk minder geld geeft. Daardoor heeft de academie in 2015 zeker 20 procent minder inkomsten.

Het personeel van de Politieacademie heeft een paar weken geleden een e-mail gekregen waarin wordt gesproken van een urgente financiële situatie. De leiding van het opleidingsinstituut sluit niet uit dat er "bepaalde activiteiten en processen moeten worden omgebogen".

Rekenkamer

PvdA-Kamerlid Kuiken pleit voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer. Ze noemt de opleiding van nationaal belang en zegt in Nieuwsuur dat "zo'n groot gat in de begroting niet moet kunnen."

De vakbonden willen een onafhankelijk onderzoek en vinden dat er geen reorganisatie mag plaatsvinden tot de uitkomst bekend is.

Bovendien zijn de vakbonden kritisch over het onderwijs. Vijftien tot twintig procent van de studenten zou uitvallen. De politieacademie is verantwoordelijk voor het aannemen en opleiden van agenten. Werkende agenten krijgen bijscholing van de academie.

Reactie

In een reactie stelt de Nederlandse Politieacademie dat Nieuwsuur zich baseert op onvolledige gegevens.

De academie heeft 9 locaties, de hoofdvestiging zit in Apeldoorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl