NOS NieuwsAangepast

Lubanga krijgt 14 jaar cel

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten in Congo in 2002 en 2003. De straf is fors lager dan de eis van dertig jaar.

Lubanga was de eerste verdachte die werd opgepakt om berecht te worden voor het Strafhof en het is de eerste veroordeling die het hof uitspreekt. In maart bepaalde het Strafhof al dat Lubanga schuldig is.

Het hof liet bij de strafmaat meewegen dat Lubanga zich tijdens het proces constructief had opgesteld.

Stammenstrijd

Zo'n tien jaar geleden werd er in het oosten van Congo, in de regio Ituri, strijd gevoerd tussen de Hema-stam en de Lendu-stam. Lubanga stond als leider van de Unie van Congolese Patriotten aan de kant van de Hema. Bij de oorlog kwamen tienduizenden mensen om het leven.

Lubanga was volgens het hof verantwoordelijk voor het ronselen van kindsoldaten, die opgeleid werden om te doden en verkrachten. Er werden ook meisjes geworven, die werden gebruikt als seksslavinnen, maar die beschuldiging belandde uiteindelijk niet in de aanklacht tegen Congolese krijgsheer.

Onschuld

Lubanga, die nu 51 is, hield tijdens het proces zijn onschuld vol. Hij zegt dat hij zich juist altijd heeft verzet tegen het inzetten van kindsoldaten.

De krijgsheer zit vast sinds hij in 2006 werd opgepakt. Zijn voorarrest wordt van de strafmaat afgetrokken, waardoor hij nog acht jaar moet uitzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl