NOS NieuwsAangepast

Ex-Rabo'ers genoemd in rentezaak

Twee oud-medewerkers van de Rabobank zijn door hun nieuwe werkgever, de Japanse bank Mitsubishi UFJ, geschorst vanwege een rentemanipulatieschandaal. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

Zowel de Rabobank als Mitsubishi UFJ wordt door de Britse en Amerikaanse autoriteiten onderzocht op mogelijke manipulatie van de zogeheten Libor-rente.

De twee geschorste medewerkers van Mitsubishi UFJ werken in Londen als handelaar. Eén van hen was van december 2001 tot oktober 2008 in dienst bij de Rabobank, de ander van december 2003 tot oktober 2008. Een woordvoerder van Rabobank wil geen commentaar leveren.

Panel

De Libor-rente wordt dagelijks vastgesteld. Een panel van 15 tot 18 banken wordt gevraagd hoeveel rente ze denken te moeten betalen voor leningen van andere banken. De hoogste en laagste vier opgegeven rentes worden niet meegenomen en het gemiddelde van de overgebleven rentes wordt de Libor-rente van die dag.

Op de Libor-rente worden weer allerlei andere rentetarieven gebaseerd, zoals die voor hypotheken of spaartegoeden.

De Britse bank Barclays kreeg twee weken geleden een boete van 360 miljoen euro voor fraude met de rentetarieven tussen 2005 en 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl