NOS NieuwsAangepast

Eurogroep praat verder over ESM

Door buitenlandredacteur Astrid Roelandt

In Brussel proberen de zeventien ministers van Financiën van de eurozone vandaag duidelijkheid te scheppen over wat anderhalve week geleden werd besloten op de eurotop. De financiële markten kijken nauwlettend toe.

Belangrijk thema is het Europese stabiliteitsmechanisme ESM. Anderhalve week geleden werd op de eurotop besproken dat het noodfonds ook gebruikt zou kunnen worden om op de markt staatsobligaties van probleemlanden als Spanje en Italië op te kopen.

Vorige week liet de Finse minister van Financiën weten dat zij niet wil opdraaien voor de schulden van de zwakkere eurolanden. Ook de Nederlandse regering is daar geen voorstander van.

De Italiaanse premier Monti hekelt het Finse verzet, omdat het de geloofwaardigheid van het ESM ondergraaft. Volgens hem is de ontsporing van de Zuid-Europese rente het gevolg van de 'ongepaste uitlatingen' van de noordelijke eurolanden.

Vanochtend stond de Spaanse rente opnieuw boven de 7 procent. De Spaanse premier Rajoy wil dan ook zo snel mogelijk overgaan tot de toepassing van de nieuwe regels.

Later uitsluitsel

Of het ESM al dan niet staatspapier zal opkopen van de zwakke eurolanden, wordt ongetwijfeld het onderwerp van intens debat. Toch wordt hier vandaag geen uitsluitsel over verwacht.

Volgens de Franse minister Pierre Moscovici komt er later deze maand, waarschijnlijk op 20 juli, nog een dergelijke bijeenkomst van de zogenaamde Eurogroep.

Nieuw gezicht

De ogen zijn ook gericht op de nieuwe minister van Financiën van Griekenland, Yannis Stournaras, die vandaag zijn debuut maakt in Brussel. De ministers zullen vandaag vooral peilen naar de intenties van Griekenland met betrekking tot zijn economisch beleid.

Voor eind augustus moet de Griekse regering haar plan voorstellen, om de bezuinigingen weer op te nemen. Pas dan kan Griekenland beroep doen op de toegezegde miljarden.

Vacatures

De bijeenkomst krijgt mogelijk nog een extra dimensie door vacante topfuncties. Na een derde ambtstermijn stopt Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Eurogroep. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.

Ook in de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank is er nog een belangrijke post vacant. En het nieuwe stabiliteitsmechanisme ESM heeft ook een voorzitter nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl