NOS NieuwsAangepast

OM zet moordzaak zonder lijk door

Justitie in Groningen gaat een man vervolgen voor moord, hoewel er geen lijk is gevonden. Het OM denkt genoeg bewijzen te hebben om hem veroordeeld te krijgen.

Cafer G. wordt ervan verdacht dat hij twee jaar geleden de 45-jarige Michael de Vrieze uit Groningen heeft omgebracht. De twee waren huisgenoten.

Turkije

Het OM denkt een sterke zaak te hebben. Zo is een vingerafdruk van G. aangetroffen in een bloedspoor op de wasmachine. Daarnaast maakte de verdachte vlak na de verdwijning van De Vries gebruik van de auto van het slachtoffer en nam hij geld op met zijn pinpas.

Toen de politie G. in het vizier kreeg, was hij al gevlucht naar Turkije. Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Turkije, werd gewacht tot G. dat land zou verlaten. In december vorig jaar werd hij in Moskou gearresteerd toen hij daar een vriendin bezocht.

De verdachte zat drie maanden in een cel in Moskou. In maart leverde Rusland hem uit aan Nederland.

Extra onderzoek

Wat het motief voor de moord zou kunnen zijn, is niet duidelijk. G. ontkent dat hij zijn huisgenoot om het leven heeft gebracht.

Het OM krijgt drie maanden om extra onderzoek te doen. Justitie hoopt in die periode meer bewijzen in handen te krijgen. Zo is er een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor informatie die een oplossing van de moordzaak dichterbij brengt. De rechtszaak begint op zijn vroegst in het najaar.

Het komt niet vaak voor dat iemand wordt vervolgd voor moord als er geen lijk is. Justitie is er vaak terughoudend mee, want als de rechter besluit zo'n zaak niet in behandeling te nemen, komt er geen tweede kans. Alleen als er nieuwe feiten zijn of als het lichaam van het slachtoffer wordt gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl