Zevende Wimbledon-titel Federer

Roger Federer is voor de zevende keer winnaar geworden van Wimbledon.

De Schot Andy Murray boog in een zinderend duel met 6-4, 5-7, 3-6, 4-6 voor de Zwitser. De spanning voor beide finalisten was enorm.

Murray droeg de last van de hele natie, die na de zege van Fred Perry al 76 jaar wacht op nieuw Brits succes, op de Schotse schouders. Federer had als inzet de evenaring van het recordaantal van zeven Wimbledon-titels (William Renshaw en Pete Sampras) en de herovering van de eerste plaats op de wereldranglijst.

De Zwitser had verrassenderwijs nog het meeste last van de spanning. Hij leverde met een gemiste, simpele forehand-volley direct zijn eerste servicebeurt in.

Murray deelt eerste tik uit

Na een paar games kwam Federer in zijn ritme. Hij brak terug (2-2) en leek de regie over te nemen, maar verspeelde met een slordige negende game toch de hoogstaande eerste set. Met een hele en een 'halve' ace pakte Murray voor het eerst een set in een grand slam-finale.

Federer verhoogde de druk op de service van Murray. Die liep echter fantastisch. De Brit speelde daarbij gedegen en vond op kritieke momenten steeds een passend antwoord. Federer ging vaker onnodig de fout in, maar ook hij overleefde.

In de twaalfde game vertoonde Murrays opslag de eerste haperingen. Federer was er als de kippen bij en sleepte de set met een meesterlijk dropshot binnen.

Federer 'indoor' een tandje beter

In de derde set (op 1-1, 40-0 voor de Zwitser) werd de partij wegens regen onderbroken en schoof voor het eerst in de historie in de finale het dak dicht.

Na 39 minuten pauze bleef het momentum aan de kant van Federer. Zonder wind was de Zwitserse precisie nog groter en het indoor iets gladdere gras kwam Murrays enorme loopvermogen niet ten goede. Vijf breakpoints werkte hij in de zesde game weg, maar daarna drukte Federer door. Met een ace haalde hij de derde set binnen.

De knokker uit Dunblane kon het Federer in de vierde set nog drie games lastig maken. Daarna verloor Murrays imposante service aan kracht en legde hij het in de rally af tegen de topfitte Zwitser.

Murray in tranen,en zijn fans ook

Murray vocht na afloop tegen zijn tranen. Tevergeefs; pas na lang en diep ademhalen slaagde hij er met bibberende stem in zijn commentaar te geven.

"Pfff, ik kom er wel steeds dichterbij", bracht hij uit. "Na de winst op Tsonga in de halve finales werd mij een goede kans toegedicht, ook omdat Federer 'al' 30 is. Maar het is verbluffend wat hij nog in zich heeft." Bij zijn dankwoord hielden daarna velen op de tribunes en op 'Murray Mountain' het ook niet droog.

Federer, die zijn zeventiende Grand Slam-titel vierde, stak de ontgoochelde Murray een hart onder de riem. "Andy geeft zoveel om het tennis en Wimbledon en zal zeker ooit een Grand Slam-toernooi winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl