NOS SportAangepast

Vijfde Wimbledon-titel Serena

Serena Williams heeft voor de vijfde keer in haar tennisloopbaan Wimbledon gewonnen.

Na een knappe wederopstanding kwam de Poolse Agnieszka Radwanska in haar eerste Grand Slam-finale in de derde set kracht tekort: 1-6, 7-5, 2-6.

De Amerikaanse, met haar dertig jaar de oudste Wimbledon-winnares sinds Martina Navratilova (1990), zette de toon. Ze gaf haar opponente met haar dominante opslag in de eerste game geen kans en brak daarna in een lange tweede game op het derde breekpunt door de opslag van de Poolse.

Radwanska, die last had van een infectie aan haar luchtwegen, was met haar zwakke opslag ook in de rest van de set geen partij voor de sterke Amerikaanse.

Kansjes aan Poolse niet besteed

Bij de paar kansjes die Radwanska ondanks het krachtsverschil kreeg, was ze te afwachtend. Williams kreeg steeds de kans haar eigen slordigheden te repareren om dan alsnog toe te slaan.

Op 0-5, 15-40 werkte de arme Poolse twee setpoints weg en wist ze, met onder meer twee aces, de hatelijke nul van het bord te vegen. Na een backhand-winner en drie harde eerste klappen ging de eerste set toch in 36 minuten naar Williams.

Na een korte regenonderbreking kreeg de Poolse de eerste game van de tweede set cadeau van Williams. Die vond haar ritme snel terug, timmerde er met haar service weer lustig op los en pakte Radwanska's opslag aan met snel genomen returns.

Poolse bijt ineens van zich af

De partij leek na een snelle break in de tweede set gedaan. Radwanska kreeg met een gehurkt genomen backhand en een aantal andere staaltjes van haar fraaie 'touch' weliswaar de handen op elkaar, maar het leek te weinig en te laat.

Doordat Radwanska beter ging spelen in de rally en, vooral, door haperingen in Williams' opslag, werd het nog spannend. Radwanska brak terug naar 4-4, en ineens lag de druk bij de Amerikaanse. Williams verkrampte en leverde prompt de set in.

In de beslissende set had Williams haar focus terug; met vier aces op rij maakte ze, in een game van 29 seconden (!), 2-2. Nu liet ze niet meer los en denderde ze door naar haar veertiende Grand Slam-titel.

Williams is haar familie dankbaar

Williams, die haar comeback na veel gezondheidsproblemen bekroond zag in Londen, was vooral dankbaar. "Vorig jaar was ik net op tijd fit voor Wimbledon nadat ik lang in het ziekenhuis gelegen had, nu sta ik hier met deze trofee."

Geëmotioneerd richtte de Amerikaanse, wier toestand door een bloedprop na een operatie zelfs even kritiek geweest is, zich tot haar familie. "Ik had dit nooit zonder jullie kunnen doen".

Williams had lovende woorden over voor Radwanska: "Je bent nog jong, maar speelt al zo goed. Je hebt nu al een geweldige carrière." Radwanska zei te hopen op de komende edities. "Ik heb alles gegeven, maar was het niet echt mijn dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl