NOS NieuwsAangepast

'Kleiner kabinet was onverstandig'

Om de werkdruk te verminderen moeten er in het volgende kabinet weer een paar ministers en staatssecretarissen bij. Dat zeggen enkele CDA-bewindslieden uit het demissionaire kabinet Rutte.

Bij de formatie van het kabinet-Rutte werd het mes gezet in het aantal bewindslieden. Twaalf in plaats van zestien ministers en acht staatssecretarissen in plaats van twaalf.

Het idee daarachter was dat het kabinet in tijden van bezuinigingen en inkrimpingen het goede voorbeeld moet geven: minder overheid, minder ministeries, minder bewindslieden.

Niet verstandig

In de Volkskrant zegt minister van Defensie Hillen dat de inkrimping achteraf gezien gewoon geen verstandig besluit is geweest. Hij klaagt dat hij alleen maar bezig is met uitvoeren en niet meer aan denken toekomt.

Hillen zegt dat het tekort aan mankracht in de politieke top ten koste gaat van de kwaliteit en de creativiteit. Hillen is bezig met een grote reorganisatie. Hij moet dat doen zonder staatssecretaris. Zijn voorganger had er wel een.

Symbolisch

Ook staatssecretarissen hebben het zwaarder. Henk Bleker doet landbouw, natuurbeleid en de buitenlandse handel. Ben Knapen Europese Zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Vicepremier en oud-CDA-leider Verhagen erkent dat "de inkrimping natuurlijk symbolisch was. We moesten als politici een voorbeeld geven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl