NOS NieuwsAangepast

Eredoctoraat voor Desmond Tutu

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu krijgt een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij wordt geëerd "vanwege zijn bijzondere optreden als voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Zuid-Afrika en zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van de gezondheidszorg."

In een toelichting stelt de Groningse universiteit dat de commissie sterk is beïnvloed door Tutu's denkbeelden over restauratieve rechtvaardigheid. Kern daarvan is dat de waarheid vrij maakt, en dat er ook recht kan worden gedaan zonder mensen een celstraf op te leggen.

Indrukwekkende combinatie

"Dat concept komt voort uit een indrukwekkende combinatie van christelijke theologische concepten met de traditionele Afrikaanse humanistische filosofie Ubuntu. Het is fascinerend hoe Tutu religie weet te laten landen in cultuur", zegt erepromotor Van Kooten van de universiteit.

Desmond Tutu was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse kerk in Kaapstad. Hij is al veel vaker onderscheiden. Hij maakt zich sterk om bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven.

Voor zijn strijd tegen de apartheid kreeg hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. In 2006 ontving hij de mensenrechtenprijs Light of Truth Award en in augustus 2009 van de Amerikaanse president Obama de Presidential Medal of Freedom.

The Elders

Tutu is verder onder meer voorzitter van The Elders, een groep wereldleiders die zich inzet voor de wereldvrede en mensenrechten. Prinses Mabel was tot voor kort directeur van die organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl