NOS NieuwsAangepast

Ban wil Syrië-missie afbouwen

VN-secretaris Ban Ki-moon wil de waarnemers-missie in Syrië afbouwen. In de Veiligheidsraad zei Ban dat hij meer nadruk wil leggen op politieke druk om het conflict in Syrië op te lossen.

Volgens Ban is het beter om de 300 ongewapende waarnemers die verspreid over het land werken, terug te halen naar de hoofdstad Damascus. Ze houden nu toezicht op een bestand dat nooit in acht is genomen, zei hij. In Damascus hebben ze meer zicht op de politieke situatie. Bovendien is het er veiliger, zei Ban.

De Veiligheidsraad neemt 20 juli een beslissing over de toekomst van de VN-missie in Syrië. Dan loopt het mandaat af voor de huidige waarnemers.

Conferentie

In Parijs is gisteren een internationale conferentie gehouden over Syrië. Rusland en China waren daar niet bij. Die landen steunen nog steeds het regime van de Syrische president Assad en houden sancties in de Veiligheidsraad tegen.

De Amerikaanse minister Clinton van Buitenlandse Zaken noemde dat in Parijs onacceptabel. Haar Britse collega Hague zei dat Rusland en China medeverantwoordelijk zijn voor de doden die in Syrië vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl