NOS NieuwsAangepast

Burgerwacht VS op borgtocht vrij

Burgerwacht George Zimmerman die in de Amerikaanse staat Florida de zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, is op borgtocht vrij. De rechter had de borgsom gisteren op 1 miljoen dollar bepaald. Het is niet duidelijk hoe de verdachte zo snel aan dat bedrag is gekomen.

De rechter heeft wel een paar voorwaarden gesteld aan Zimmermans vrijlating in afwachting van de rechtszaak. Zo staat hij onder meer onder elektronisch toezicht en moet hij uit de buurt van vliegvelden blijven.

Tweede keer borg

Het is de tweede keer dat Zimmerman op borgtocht is vrijgekomen. In april verliet hij de cel na betaling van 150.000 dollar borg. De rechter besloot hem daarna toch weer vast te zetten.

Direct na zijn vrijlating bleek namelijk dat de burgerwacht gelogen had over zijn financiële situatie. Zimmerman had verzwegen dat via een website 135.000 dollar aan donaties was opgehaald voor zijn verdediging. Op hoeveel de teller nu staat, is niet bekend.

Schietpartij

De burgerwacht schoot op 26 februari in Sanford de ongewapende Trayvon Martin dood. In eerste instantie weigerde de Amerikaanse politie Zimmerman op te pakken, tot grote woede van vooral de zwarte gemeenschap in de VS.

Zimmerman zegt dat het doodschieten van de 17-jarige zelfverdediging was. Veel Amerikanen zien het als een moord met een racistisch motief. Zimmerman is aangeklaagd voor doodslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl