NOS VoetbalAangepast

Van Gaal nieuwe bondscoach

De KNVB heeft Louis van Gaal benoemd tot bondscoach van het Nederlands elftal.

De 60-jarige trainer, die voor twee jaar heeft getekend, krijgt op weg naar het WK van 2014 in Brazilië assistentie van Danny Blind.

Van Gaal is de opvolger van de onlangs vertrokken Bert van Marwijk. Hij had al eerder de nationale ploeg onder zijn hoede, maar slaagde er toen niet in zich met Oranje te kwalificeren voor het WK 2002 en pakte daarop zijn biezen.

Nadien sprak Van Gaal meer dan eens zijn ambitie uit om met een groot voetballand deel te nemen aan een EK of WK. "Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd", sprak de Amsterdammer dan ook in een eerste reactie op zijn benoeming. "Dit is de uitdaging waarop ik wachtte."

Hereniging

Danny Blind kijkt uit naar de hereniging met Louis van Van Gaal. "Ik heb altijd al de intentie gehad om ooit nog eens iets samen te doen met Louis. Als dat dan mogelijk is op het hoogste niveau, bij het Nederlands Elftal, dan is dat ongelooflijk mooi", liet Blind weten op de website van zijn management.

De twee kennen elkaar door en door, Van Gaal en Blind speelden jarenlang samen bij Sparta en werkten daarna meerdere keren samen bij Ajax.

Overwicht

Ook directeur betaald voetbal Bert van Oostveen toonde zich tevreden met het aanstellen van Van Gaal, die als clubtrainer successen vierde bij Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München. "We zochten een trainer met een schat aan ervaring en met persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht", aldus Van Oostveen.

"Van Gaal heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend en wij kennen hem als een toegewijd en een zeer gedreven coach. Binnenkort zullen we ons buigen over de verdere invulling van de begeleidingsgroep van Oranje", verklaarde Van Oostveen.

Van Gaal treedt op 1 augustus in dienst van de KNVB en wordt op 10 augustus in Zeist gepresenteerd. Zijn eerste klus wordt het vriendschappelijke duel met België op 15 augustus. In september volgen de eerste WK-kwalificatiewedstrijden, waarin Turkije en Hongarije de tegenstanders zijn.

Dure nederlagen

Tijdens de eerste termijn van Van Gaal als bondscoach werkte het Nederlands elftal veertien interlands af, waarvan tien in de WK-kwalificatie. Hij debuteerde op 2 september 2000 met een teleurstellende 2-2 tegen Ierland.

Toen Oranje een maand later in De Kuip verloor van Portugal, was het WK plotseling ver weg. Na de beruchte nederlaag op Lansdowne Road tegen Ierland (1-0) kon Van Gaal een streep zetten door zijn missie, het WK 2002.

De balans onder Van Gaal: acht zeges, vier remises en twee dure nederlagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl