NOS WielrennenAangepast

Tour: eerste bergen doemen op

In de zevende etappe van de Tour rijden de renners de Vogezen in. De eerste bergen doemen op.

Het peloton moet 199 kilometer afleggen tussen Tomblaine en La Planche des Belles Filles, twee plaatsen die nog nooit eerder voorkwamen in het routeboek van La Grande Boucle.

Wielerminnend Nederland bewaart goede herinneringen aan de streek: op een kleine zestig kilometer van de slotklim ligt Gérardmer, waar Pieter Weening in 2005 een etappe won. Voor Rabobank werd het tweeluik in de Vogezen destijds nog mooier, want een dag later won Michael Rasmussen de rit van Gérardmer naar Mulhouse.

Weening kende een slechte aanloop naar de eerste bergetappe; net als Robert Gesink en Bauke Mollema werd ook de Orica-GreenEdge-coureur vrijdag gehinderd door een massale valpartij.

Cols

In 2009 deed de Tour de Vogezen eveneens aan. De dertiende etappe in die ronde werd kleur gegeven door Heinrich Haussler die een solo voltooide in Colmar.

In Gérardmer ligt dit keer de enige tussensprint van de dag, op 95,5 kilometer van de aankomst. Daar zijn door de eerste passant twintig punten te verdienen. Kort daarop begint de eerste col: Col de Grosse Pierre. Op deze beklimming van de derde categorie liggen twee punten klaar.

Op 48,5 kilometer van de finish ligt nog de top van de Col du Mont de Fourche, ook van de derde categorie, alvorens de slotklim opdoemt: La Planche des Belles Filles. Op die col van de eerste categorie liggen twintig punten klaar voor de winnaar.

7 juli

Op 7 juli 1977, 35 jaar geleden, was er een zege voor Jan Raas. Hij won de rit van Bordeaux naar Limoges. Op 7 juli 1980 won Cees Priem een etappe in de Tour, van Rochefort-sur-Mer naar Bordeaux.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl