NOS NieuwsAangepast

Cybercriminaliteit niet verminderd

Internetcriminaliteit en cyberspionage blijven een grote bedreiging voor Nederland. De overheid, het bedrijfsleven en burgers blijven een geliefd doelwit. Dit staat in het tweede Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Kamer is gestuurd.

Volgens het onderzoek zijn internetcriminelen steeds beter in staat om zwakke punten in beveiligingssystemen te misbruiken. Dat komt doordat beveiligingsbedrijven er soms lang over doen om de beveiliging te verbeteren. Daarnaast beschikken cyberspionnen en criminelen over zulke goede middelen, dat bedrijven moeite hebben om hier iets aan te doen.

Kwetsbaar

Nederland is vooral kwetsbaar omdat de samenleving steeds meer gebruik maakt van internet. Ook kunnen steeds meer apparaten op het web, waardoor er meer informatie online staat.

In Nederland wordt de waarde van deze gegevens op internet nog steeds onderschat. Identiteitsgegevens en bedrijfsinformatie is waardevol voor sommige landen en criminelen. Ook worden de gegevens voor veel geld verhandeld.

Internetveiligheid

Het Cybersecuritybeeld wordt door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ontwikkeld. Dit centrum geeft informatie over internetveiligheid.

Een aantal incidenten hadden voorkomen kunnen worden volgens het NCSC als de juiste beveiligingsmaatregelen waren genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl