NOS NieuwsAangepast

Barroso kapittelt in ruzie Roemenen

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie bemoeit zich met de felle ruzie in Roemenië tussen premier Ponta en president Basescu. Ponta wil Basescu door het parlement laten afzetten.

Barroso heeft met Ponta gebeld om zijn zorgen over te brengen.

De premier en de president liggen al tijden overhoop en vechten elkaar de tent uit. De ruzie gaat onder meer over de vraag wie Roemenië bij Europese toppen vertegenwoordigt. Dat hoorde bij het takenpakket van president Basescu, maar Ponta wil van die gewoonte af. Hoewel het Constitutionele Hof de president gelijk gaf, was het toch Ponta die naar de laatste EU-top in Brussel vertrok.

Procedure

De premier probeerde ook rechters van het Hooggerechtshof te vervangen en de macht van het hof in te perken. In het parlement, waar de sociaal-liberale coalitie van Ponta de meerderheid heeft, is een procedure in gang gezet om Basescu af te zetten.

Barroso heeft Ponta erop gewezen dat wetten en onafhankelijke rechtspraak "hoekstenen van de Europese democratie" zijn. "De regering moet deze waarden respecteren", aldus de EC-voorzitter in een verklaring.

Ponta reist donderdag naar Brussel om de situatie persoonlijk met Barroso te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl