NOS NieuwsAangepast

Mali wacht op de wereld

De VN Veiligheidsraad geeft voorlopig geen steun aan een interventiemacht in Mali. Die interventiemacht zou moeten komen van West-Afrikaanse landen, maar zij hebben de steun gevraagd van de VN.

De West-Afrikaanse Economische Gemeenschap Ecowas, bestaande uit vijftien West-Afrikaanse landen, wil 3000 militairen naar het noorden van Mali sturen. Daar heeft de radicaal-islamitische beweging Ansar Dine, die banden heeft met al-Qaida, de macht gegrepen.

Ansar Dine-strijders verwoestten afgelopen week verschillende heilige gebouwen in de Malinese stad Timboektoe. Daarmee werd de roep om een interventiemacht steeds groter. Bij de internationale gemeenschap is de angst groot dat Mali verandert in een tweede Afghanistan, een land waar islamitische terroristen de vrije hand hebben. Mali staat bovendien niet op zichzelf; in verschillende landen in de regio krijgen radicaal-islamitische bewegingen steeds meer macht.

Haalbaarheid

Toch blijft VN-steun aan een Ecowas-missie vooralsnog uit. De VN Veiligheidsraad zegt eerst meer informatie te willen over de doelen en de haalbaarheid van de missie voor ze steun geeft. Frankrijk pleit binnen de Veiligheidsraad al langer voor steun, maar een aantal andere landen binnen de VN is terughoudender.

De VN Veiligheidsraad kwam wel met een resolutie waarin het de verwoesting van heilige gebouwen in de Malinese stad Timboektoe veroordeelt. Ook pleit de Veiligheidsraad voor sancties tegen radicaal-islamitische strijders in het noorden van Mali.

Genocide

Maar volgens de inwoners van Mali zijn de woorden van de VN niet voldoende. Afgelopen dagen gingen in de hoofdstad Bamako honderden mensen de straat op. Ze eisen een militair ingrijpen in het noorden van Mali. Volgens hen is er geen tijd te verliezen. "We vragen de internationale gemeenschap om direct in te grijpen om een einde te maken aan de chaos en de genocide die elk moment kan beginnen", stelt een van de organisatoren van de demonstratie.

Onder de demonstranten zijn veel gevluchte inwoners uit het noorden. "We hebben alles verloren. Onze bezittingen en onze cultuur. Het is genoeg geweest nu, we willen vrijheid voor het noorden", zegt de uit Timboektoe afkomstige Mohamed Ben Ashim. Volgens Ecowas neemt het aantal radicaal-islamitische strijders en het aantal wapens in het noorden toe. Ecowas-voorzitter Kadre Desire Ouedraogo: "De situatie wordt iedere dag slechter. De humanitaire situatie in het noorden wordt gekenmerkt door mensenrechtenschendingen en schendingen van de vrijheid van burgers, en door de verwoesting van cultureel erfgoed".

De hoop van de Malinezen is nu gevestigd op een bijeenkomt van Ecowas komend weekend. De vijftien landen komen dan bij elkaar in Burkino Faso.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl