NOS NieuwsAangepast

VVD wil 24 miljard euro bezuinigen

De VVD wil de komende kabinetsperiode 24 miljard euro bezuinigen. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma "Niet doorschuiven maar aanpakken." De VVD blijft prioriteit geven aan het gezond maken van de overheidsfinanciën. Er komen verder 3 miljard euro aan investeringen en 5 miljard aan lastenverlagingen.

Er wordt onder meer fors bespaard op sociale zekerheid, ontwikkelingssamenwerking en zorg. Mensen zullen meer moeten betalen voor het basispakket in de zorg; ook de huisarts valt onder het eigen risico. De VVD wil dat in 2017 de begroting weer in evenwicht is.

Extra Agenten

Partijleider Rutte zei dat het bij de verkiezingen gaat om de keuze tussen pappen en nathouden of nu de noodzakelijke maatregelen nemen.

De investeringen zijn onder meer bedoeld voor extra agenten en meer wegen. De lastenverlichting gaat onder meer naar het verhogen van de arbeidskorting in de belasting. De forensentaks uit het Vijfpartijenakkoord wordt geschrapt.

Hypotheekrente

De partij wil starters op de huizenmarkt helpen. Mensen die voor het eerst een huis kopen, hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen en jongeren mogen 35 jaar hypotheekrente aftrekken in plaats van 30 jaar. Verder houdt de partij vast aan de afspraak in het Vijfpartijenakkoord dat voor nieuwe gevallen alleen rente mag worden afgetrokken als de hypotheek wordt afgelost.

De VVD wil het immigratiebeleid aanscherpen. Nederland moet volgens de liberalen een stenger eigen beleid voeren en als dat nodig is gezamenlijke Europese afspraken loslaten. De partij wil daar meer aan doen dan in de afgelopen kabinetsperiode is gebeurd. Mensen die geen Nederlands spreken, krijgen geen uitkering.

Langstudeerdersboete

De VVD wil af wil van de langstudeerdersboete voor studenten, het aantal publieke tv-netten wordt beperkt tot twee, de belastingvrijstelling voor spaarders gaat omhoog naar 35.000 euro, kinderen met een taalachterstand gaan verplicht naar voorschools onderwijs, scholen die spijbelaars niet melden krijgen een boete en slecht presterende leraren worden ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl