NOS NieuwsAangepast

Geen Haags record vergaderen

De marathonvergadering in de Tweede Kamer heeft geen Haags record gebroken. Voorzitter Verbeet hamerde vannacht na 16 uur en 30 minuten vergaderen rond 01.30 uur af, waardoor het oude record van 19 uur en 23 bij lange na niet gehaald werd.

De vergadering begon gisterochtend om 09.00 uur. Omdat het vergaderschema doorliep tot 03.30 was er de mogelijkheid dat het record van 'de nacht van Ayaan' gebroken zou worden. In die nacht van 29 juni 2006 viel het kabinet-Balkenende II over het functioneren van minister Verdonk in de kwestie rond het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Afgelopen nacht pakte de vergadering minder lang uit doordat debatten uitvielen en spreektijden korter waren dan gedacht. Ook hield voorzitter Verbeet de Kamerleden kort: ze mochten alleen hun moties voorlezen en niet reageren op elkaar.

'Uitrusten'

De marathonvergadering was de laatste van dit politieke jaar. Het parlement gaat nu met zomerreces, waarna er tijd genomen wordt voor de verkiezingscampagne. Op 18 september, Prinsjesdag, komt de Tweede Kamer voor het eerst weer bijeen.

Gerdi Verbeet riep haar collega's aan het eind van de vergadering op "uit te rusten en elkaar een beetje heel te laten in de verkiezingscampagne". Het was haar laatste sessie als voorzitter, omdat ze zich bij de verkiezingen niet herkiesbaar heeft gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl