NOS NieuwsAangepast

Hertelling Mexico verandert niets

Een hertelling bij de Mexicaanse presidentsverkiezing heeft de uitslag niet veranderd. Een groot deel van de stemmen werd herteld na beschuldigingen van verkiezingsfraude, maar Enrique Peña Nieto bleef de winnaar.

Ruim de helft van de stemmen werd opnieuw geteld. Peña Nieto won met ruim 38 procent van de stemmen. Zijn linkse rivaal Lopez Obrador kreeg ruim 6 procent minder kiezers achter zich.

"Het is duidelijk dat ik deze verkiezingen met een ruime marge heb gewonnen", zei Peña Nieto. Hij zegt dat er geen enkel bewijs was voor de beschuldigingen van zijn rivaal.

Smeergeld

Lopez Obrador weigerde zijn verlies te erkennen. Hij zei dat de PRI, de partij van Peña Nieto, kiezers massaal had omgekocht. Hij zei dat hij cadeaukaarten heeft gezien die Mexicanen zouden hebben ontvangen in ruil voor hun stem.

De PRI regeerde Mexico van 1929 tot 2000 als een soort eenpartijstaat. Door beschuldigingen van vriendjespolitiek, verkiezingsfraude en smeergeld verloor de partij in 2000 de presidentsverkiezingen van Vicente Fox van de Partij van Nationale Actie (PAN).

In 2006 verloor Lopez Obrador ook de presidentsverkiezingen, toen met 1 procentpunt verschil. Hij organiseerde toen protesten die Mexico-Stad meer dan een maand lamlegden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl