NOS NieuwsAangepast

Belangrijke generaal Syrië gevlucht

Opnieuw is er een Syrische generaal gevlucht naar Turkije. Dat meldt een website die nauw verbonden is aan het Syrische regime. Bronnen binnen de oppositie zeggen dat het gaat om generaal Manaf Tlas.

Tlas behoort tot de legertop en zou de hoogste officier zijn die zich tot nu toe van president Assad heeft afgekeerd. De gevluchte generaal zou 23 legerofficieren en hun familie in zijn kielzog hebben meegenomen naar Turkije.

De gevluchte generaal was een van de weinige soennieten in de legertop. Het officierenkorps en de politieke elite worden gedomineerd door alawieten.

Volgens het Britse persbureau Reuters is Tlas een persoonlijke vriend van Assad. Zijn vader was 30 jaar lang minister van Defensie onder Assads vader.

Veiligheidsdiensten

Het nieuws werd gemeld door Syriasteps, een site die nauwe banden heeft met het regime. Op de site wordt een anonieme Syrische ambtenaar geciteerd die zegt dat het overlopen van Tlas van weinig betekenis is. Als de Syrische veiligheidsdiensten hem hadden willen tegenhouden, had dat gekund, zei hij.

De vlucht van de generaal komt aan de vooravond van een grote internationale bijeenkomst in Parijs. Zo'n honderd westerse en Arabische landen praten daar over de crisis in Syrië. Die duurt nu al zestien maanden en heeft aan meer dan 14.000 mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl