FIFA voert technologie doellijn in

Doellijntechnologie heeft het groene licht gekregen van de FIFA.

Secretaris- generaal Jérôme Valcke maakte dat in Zürich bekend op een persconferentie van de wereldvoetbalfederatie.

Twee systemen, Hawkeye en GoalRef, zijn na tests door spelregelcommissie IFAB geschikt bevonden. Bij Hawkeye, dat al in het tennis en cricket wordt gehanteerd, wordt gebruik gemaakt van camera's op de doellijn en bij GoalRef wordt de bal van een chip voorzien.

De FIFA wil de technologie in december op het WK voor clubteams voor het eerst officieel gebruiken. Daarna zouden de Confederations Cup in 2013 en het WK van 2014 in Brazilië moeten volgen.

"Historische dag"

FIFA-voorzitter Joseph Blatter sprak van een 'absoluut historische dag' voor het voetbal. "Dit is een geweldige dag voor het voetbal en voor de fans. Het was geen plicht, maar het was een must om dit te doen." Blatter noemde de beslissing een logische stap. "Het voetbal heeft zijn menselijke gezicht behouden. Als er hulp beschikbaar is, moet dat ook worden ingezet. Voor de FIFA was het duidelijk: wat er in 2010 is gebeurd, mag zich niet meer herhalen."

KNVB positief

De KNVB heeft positief gereageerd op het besluit van FIFA. De Nederlandse voetbalbond was al langer voorstander van doellijntechnologie. "Dit kan de eerlijkheid van de competitie alleen maar ten goede komen", reageerde Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB. Wel benadrukt de KNVB dat de technologie voorlopig nog niet op de Nederlandse velden wordt ingezet. "Die zal niet met ingang van het seizoen 2012/2013 worden geïmplementeerd.''

Miskleun

De wereldbond FIFA was jarenlang tegenstander van technische hulpmiddelen, maar de weerstand nam af na de miskleun in de achtste finales van het WK van 2010. Iedereen zag de bal van de Engelse international Frank Lampard over de doellijn, behalve scheidsrechter Jorge Larrionda.

Op het EK trok scheidsrechter Viktor Kassai vermoedelijk alle twijfelaars over de streep. Hij keurde een duidelijk doelpunt van de Oekraïense speler Marko Devic af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl