NOS NieuwsAangepast

Rutte: banksteun eerst naar Kamer

Het plan om banken in de problemen rechtstreeks te steunen uit het Europees noodfonds wordt eerst voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. Dat zei premier Rutte in een Kamerdebat over de afspraken op de Eurotop.

Veel Kamerleden vroegen zich af of rechtstreekse steun aan banken niet in strijd is met een Europees verdrag en PVV-leider Wilders noemde dit instrument illegaal. Op de Eurotop werd vorige week afgesproken dat banken gesteund kunnen worden uit het Europees noodfonds ESM en dat dat niet altijd via landen hoeft te lopen.

Bankentoezicht

Rutte antwoordde de Kamer dat deze maatregelen volgens Brussel niet in strijd zijn met het verdrag. Maar het Nederlandse kabinet heeft daar nog geen definitief standpunt over. Rutte zei dat hij het instrument hoe dan ook aan het parlement zal voorleggen, of het verdrag nou moet worden aangepast of niet. Normaal hoeft niet alles wat op een top is besloten, te worden goedgekeurd door Tweede en Eerste Kamer.

De premier onderstreepte verder dat het instrument alleen kan worden gebruikt als het Europees bankentoezicht is geregeld. En een bank kan alleen worden gesteund als de eurolanden het daar unaniem over eens zijn. Alleen in absolute noodgevallen is 85 procent van de stemmen vereist. Grote landen hebben meer stemmen dan kleine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl