NOS NieuwsAangepast

Fukushima was te voorkomen

De ramp met de kerncentrale Fukushima in Japan had vermeden kunnen worden. De ramp kwam niet alleen door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, maar ook door menselijk falen.

Een onderzoeksrapport van het Japanse parlement stelt dat de overheid, de toezichthouders en de eigenaar van de centrale gefaald hebben in het toezicht. De centrale was kwetsbaar en niet bestand tegen aardbevingen.

Eigenaar Tepco heeft volgens de commissie beslissingen uitgesteld of niet genomen die wel nodig waren voor de veiligheid van de omgeving van de centrale.

Volgens de commissie was de ramp nooit zo groot geweest als de betrokken instanties hun verantwoordelijkheid hadden genomen.

Radioactiviteit

Op 11 maart vorig jaar werd Japan getroffen door een zware aardbeving. Deze beving, met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter, leidde tot een tsunami die grote delen van het oosten van Japan onder water zette. In de kerncentrale van Fukushima viel de stroom uit, waardoor enkele reactoren oververhit raakten. Door explosies in de centrale kwam een grote hoeveelheid radioactieve straling vrij.

Vanwege de radioactiviteit moesten duizenden bewoners worden geëvacueerd. Bij de aardbeving, de tsunami en de nucleaire problemen in Fukushima kwamen zeker 16.000 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl