NOS NieuwsAangepast

Recordaantal auto's op de pof

Het aantal auto's dat in Nederland rondrijdt en nog niet is afbetaald, is groter dan ooit, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totale aantal aflopende auto-kredieten stond in april op 149.000.

De optelsom van uitstaande leningen voor auto's bedraagt 1,3 miljard euro. Dat betekent dat gemiddeld per auto nog bijna 9000 euro moet worden afbetaald.

Na de kredietcrisis daalde het aantal auto's dat met geleend geld werd gekocht flink. Het economische klimaat is sindsdien niet noemenswaardig verbeterd. Dat het aantal verstrekte autokredieten desondanks flink is gestegen, is opmerkelijk in een periode die wordt gekenmerkt door economische malaise, laag consumentenvertrouwen en aarzelende consumenten.

Geen rente

Speciale acties van autodealers en importeurs zijn de oorzaak van de stijging. Ze zetten strategieën in de markt die aarzelende consumenten moeten verleiden tot aanschaf van een nieuwe auto. De details van deze strategieën verschillen van merk tot merk, maar in hoofdlijnen komt het op hetzelfde neer: ga naar de dealer, kies een auto uit en betaal de helft. De andere helft volgt later, zonder rente, als je maar op tijd betaalt.

Bij deze 50/50-deals gaat het voornamelijk om kleine, goedkope auto's. Nagenoeg alle automerken die kleine modellen verkopen hebben zo'n campagne. "Wij beschouwen onszelf als de grondlegger van dit idee en zien inderdaad dat andere merken dat massaal kopiëren", zegt Jeroen Maas van Opel.

Dat kredieten op auto's zo populair zijn, heeft ook alles te maken met de rentestand, stelt Clem Dickmann van onderzoeksbureau Aumacon. "Geld is goedkoop. De rente is laag, dus dealers kunnen goedkoop dat soort deals aanbieden."

Over de streep

De kredietconstructies hebben de dealers dit jaar geen windeieren gelegd. "We hebben de afgelopen maanden door deze regelingen veel meer auto's verkocht", zegt de Utrechtse Citroën- en Suzuki-dealer Rijchart van Oord. "Het trekt mensen in een moeilijke tijd over de streep."

Van Oord zegt dat zijn klanten geen onaanvaardbaar risico nemen door een krediet af te sluiten. Bovendien zijn de regels sinds de kredietcrisis aangescherpt. "Dat is ook in ons belang. Een dealer zit niet te wachten op mensen die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen", zegt hij. "Wij willen klanten verleiden, maar ook graag een langdurige relatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl