NOS NieuwsAangepast

Alternatief voor vruchtwaterpunctie

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd het dna van een ongeboren baby te analyseren door bloed van een zwangere vrouw af te nemen. Ze zeggen dat de methode in de toekomst een alternatief kan zijn voor vruchtwaterpuncties.

De methode is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Een soortgelijke test werd vorige maand ook gemeld, maar daar was ook het genetisch materiaal van de vader bij nodig.

Fouten

In de eerste weken van een zwangerschap is ongeveer 5 tot 10 procent van het dna-materiaal in het bloed van de moeder afkomstig van haar kind. Door het bloed zorgvuldig te analyseren konden de wetenschappers afleiden hoe het dna van de baby eruitzag.

De test is nog niet betrouwbaar genoeg om in de praktijk te gebruiken. Zo werden sommige mutaties gemist en werden er aandoeningen voorspeld die de baby niet bleek te hebben. De onderzoekers hopen echter binnen enkele jaren alle fouten te kunnen corrigeren.

Vruchtwaterpunctie

Er bestaat al een vergelijkbare test om te achterhalen of een baby het syndroom van Down heeft. Voor andere aandoeningen moet echter een vruchtwaterpunctie worden gedaan, als het al mogelijk is erop te testen.

Bij een vruchtwaterpunctie wordt een naald een beetje vruchtwater uit de baarmoeder wordt gehaald. Dat leidt in 1 op de 300 gevallen tot een miskraam. Bij de nieuwe testmethode loopt de vrucht geen risico.

Volgende de onderzoekers kan de test veel stress na de geboorte voorkomen, bijvoorbeeld door problemen met spijsvertering of het immuunsysteem te voorkomen. "Nu wordt een baby vaak ziek in de eerste weken na de geboorte en komen we er dan pas achter wat er mis is."

Ethiek

De artsen wijzen ook op de ethische consequenties van de nieuwe test. Zo zou een foetus in de baarmoeder behandeld kunnen worden voor sommige aandoeningen, maar zouden ook meer ouders kunnen besluiten tot abortus.

Daarnaast is het de vraag hoeveel informatie de ouders moeten krijgen. "Vertellen we alleen de serieuze aandoeningen of ook lichtere? En de kleur van de ogen en haar? Of dat het kind over 70 jaar alzheimer kan krijgen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl