NOS NieuwsAangepast

Marathonvergadering voor Kamer

De laatste Kamerdag voor het zomerreces zou wel eens de langste ooit kunnen worden. Op de agenda voor morgen staat het laatste vergaderonderwerp nu ingepland om 3.30 uur 's nachts. Daarna moet er nog over veel moties gestemd worden. Dat kost dan ook nog zeker bijna 2 uur.

Volgens SGP-woordvoerder en deskundige op het gebied van de Kamergeschiedenis, Menno de Bruyne, staat de 'nacht van Ayaan' op 29 juni 2006 tot nu toe op nummer 1 van lange Kamerdagen. Het kabinet-Balkenende II viel op deze lange Kamerdag. De vergaderdag eindigde toen 's morgens om 05.38 uur. De vergadering had bijna 19,5 uur geduurd.

Op nummer 2 staat de 'Nacht van Schmelzer' op 14 oktober 1966. In deze nacht trad het kabinet-Cals af. De Kamer vergaderde toen door tot 04.40 uur.

De derde plek wordt ingenomen door de bespreking van het rapport over de Bijlmerramp van de commissie-Meijer. Deze vergadering werd om 04.28 uur na 18 uur en 13 minuten gesloten in de vroege ochtend van 3 juni 1999.

'Normale' dag

Donderdag wordt er onder andere gesproken over de Antillen, energie en weigerambtenaren. De agenda is nog niet definitief vastgesteld. Er kunnen morgen nog onderwerpen bij komen.

Mocht morgen echt de langste vergaderdag ooit worden in de Tweede Kamer, dan is niet alleen de tijd het vermelden waard. Volgens De Bruyne werd er tot nu toe alleen extreem lang vergaderd als er politieke spanningen waren. Morgen is een 'normale' vergaderdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl