NOS NieuwsAangepast

'Kabinet misleidend over Q-koorts'

Het kabinet verdraait de conclusies van nieuwe Q-koortsonderzoeken en informeert de Kamer niet volledig. Dat concludeert het programma Nieuwsuur.

Vorige week stuurde het kabinet een brief naar de Kamer. Die had gevraagd om opheldering na de onthulling van Nieuwsuur dat het ministerie van Landbouw al een jaar voor de ruimingen wist dat honderd bedrijven besmet waren met Q-koorts, maar niets deed en de minister pas na een half jaar inlichtte.

Het kabinet liet daarop extern onderzoek doen om te achterhalen of de feiten van Nieuwsuur nieuw waren. Daarna schreef het kabinet aan de Kamer dat er niets vreemds is gebeurd en dat Nieuwsuur geen belangrijke nieuwe feiten naar voren heeft gebracht.

Conclusies wijken af

Nieuwsuur concludeert na onderzoek en gesprekken met betrokkenen dat dat niet klopt en dat de Kamer is misleid. Volgens Nieuwsuur wijken de conclusies uit het externe onderzoek af van de conclusies van het kabinet.

Verder meldt Nieuwsuur dat de advocaten van 400 Q-koortsslachtoffers een schadeclaim indienen tegen de overheid. Tot nu toe waren er alleen schadeclaims ingediend tegen geitenhouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl