NOS NieuwsAangepast

Chirurg krijgt 1,6 mln van ziekenhuis

Ziekenhuis De Isala Klinieken in Zwolle moet een chirurg die jarenlang aan het ziekenhuis verbonden was ruim 1,6 miljoen euro betalen. Het ziekenhuis en de medische staf hebben onzorgvuldig gehandeld, bepaalde de rechtbank in Zwolle. De chirurg heeft geen eerlijke kans gekregen om terug te keren. Het ziekenhuis gaat in hoger beroep.

De chirurg werkte al twintig jaar in het ziekenhuis en stond volgens de rechtbank bekend als een uitstekend vakman. Maar volgens zijn collega's had de arts last van driftbuien, ging hij overlegmomenten uit de weg liep hij soms zonder aanleiding weg uit de operatiekamer. De chirurg werd ontslagen omdat de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënten in het geding zouden zijn geweest.

Niet eerlijk

Dat besluit vindt de rechtbank opvallend, omdat andere afdelingen wel goed met de man samenwerkten. Bovendien waren de communicatieproblemen al langer bekend en kan het ziekenhuis niet uitleggen waarom de situatie zo plotseling onhoudbaar werd.

Het ziekenhuis verbrak de samenwerking met de hartchirurg op het moment dat die in een werkhervattingstraject zat. Hij heeft volgens de rechtbank geen eerlijke kans op terugkeer gekregen.

Helderheid

De rechtbank verwijt de medische staf dat die het onderzoek dat naar de chirurg was ingesteld niet zorgvuldig heeft gevolgd. Het ziekenhuis had daarna niet klakkeloos het advies van de commissie mogen overnemen.

De Isala Klinieken bestrijdt dat. Het ziekenhuis vindt de toegekende schadevergoeding bovendien veel te hoog. Volgens een verklaring wil het ziekenhuis "helderheid over de bevoegdheden van de Raad van Bestuur bij het disfunctioneren van een medisch specialist en over de rol van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg in dergelijke zaken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl