NOS NieuwsAangepast

'Lichaam Arafat opgegraven'

Het lichaam van de in 2004 overleden Palestijnse leider Arafat wordt waarschijnlijk opgegraven. Volgens nieuwszender Al-Jazeera is Arafat mogelijk vergiftigd met radioactief polonium.

De weduwe van Arafat heeft daarom gevraagd zijn lichaam te laten opgraven. Een commissie van de Palestijnse autoriteit heeft hierover een positief advies gegeven aan de Palestijnse president Abbas. Die zou akkoord zijn, maar een neef van Arafat kan de opgraving nog tegenhouden.

Polonium

Arafat overleed op 11 november 2004 in Parijs op 75-jarige leeftijd nadat hij plotseling ziek was geworden. De doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Er waren wel veel geruchten. Veel Palestijnen zijn ervan overtuigd dat hij is vergiftigd door Israël.

Nu blijkt dat op zijn kleding en persoonlijke spullen, zoals zijn tandenborstel en Palestijnse sjaal, abnormale hoeveelheden polonium zijn aangetroffen. Op de spullen zat speeksel, bloed en urine van Arafat. Uit testen blijkt dat Arafat polonium in zijn lichaam had.

De weduwe van Arafat had de spullen aan nieuwszender Al-Jazeera gegeven. De zender heeft ze laten onderzoeken door het Universitair ziekenhuis in Lausanne, Zwitserland.

Polonium is een zeer radioactieve stof. Het beroemdste slachtoffer van vergiftiging met polonium is de Rus Alexander Litvinenko. Deze spion die later dissident werd, stierf in 2006 na een vage ziekte. Uit Brits onderzoek bleek hij te zijn vergiftigd in een sushi-restaurant in Londen, waar polonium in zijn thee was gedaan.

Diarree en overgeven

Er is weinig bekend over de symptomen van polonium-vergiftiging. Maar Arafat had dezelfde symptomen als Litvinenko, aldus Al-Jazeera, namelijk ernstige diarree, overgeven en gewichtsverlies.

De Arabische nieuwszender heeft negen maanden onderzoek gedaan naar de dood van Arafat. Het ziekenhuis in Parijs waar hij overleed, heeft om privéredenen nooit iets niets over het ziektebeeld bekendgemaakt. Maar volgens Al-Jazeera klopt er niets van alle geruchten over doodsoorzaken, zoals kanker, levercirrhosis en zelfs aids. Arafat was kerngezond voordat hij ineens heel ziek werd, aldus het Zwitserse onderzoeksinstituut dat alle medische dossiers van Arafat heeft bestudeerd.

Geliefd

Arafat, nog altijd zeer geliefd onder Palestijnen, stichtte de Fatah-beweging en de daarmee verbonden PLO. In de jaren 1990 maakte hij een eind aan zijn gewelddadige verzet tegen de staat Israël en sloot er een serie overeenkomsten mee, de Oslo-akkoorden. Vanaf 1996 was hij de president van de Palestijnse Autoriteit. Vanaf toen werd zijn relatie met Israël weer steeds problematischer.

Israël heeft altijd elke betrokkenheid bij de dood van Arafat ontkend. Arafat ligt begraven in een mausoleum in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Als hij wordt opgegraven, zijn hooguit nog minimale sporen van polonium in zijn botten te vinden. Na acht jaar zou het meeste zijn afgebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl