NOS NieuwsAangepast

Twijfels over cloud computing

Door redacteur Sandy Verhoeve

Het begrip cloud computing is nog niet bij iedereen volledig ingeburgerd, maar de internetdienst wordt met de dag populairder. Ahold en KLM maken al gebruik van de 'cloud' en steeds meer bedrijven verhuizen hun computerinformatie naar de denkbeeldige wolk op het wereldwijde web.

Lekker makkelijk, want je hoeft niet meer te investeren in eigen computers; administratie, boekhouding, het gebeurt allemaal op een andere computer, ergens op de wereld, en toch kunnen consumenten op al hun apparaten gewoon bij hun gegevens komen.

Maar critici waarschuwen voor de risico's. Veel mensen realiseren zich niet dat cloudservers gehackt kunnen worden, of langere tijd kunnen uitvallen. Bovendien staan de servers buiten Nederland, waar andere wetten gelden die het voor overheden soms makkelijker maken om bij uw en mijn data te komen.

Noodweer

Tot nu toe leken het economische voordeel en het gebruiksgemak van de 'cloud' het te winnen van de veiligheidsrisico's en het privacyvraagstuk. Totdat afgelopen vrijdag de keerzijde van cloud computing zich in alle hevigheid openbaarde in de vorm van een grote storing. De tweede in amper twee maanden tijd.

Het noodweer dat over de staten Maryland, Virginia, West Virginia en hoofdstad Washington DC trok veroorzaakte een stroomstoring waar 2 miljoen huishoudens door werden getroffen. Naast voor de hand liggende ongemakken zoals een dooiende koelkast bleek ook dat de ene wolk de andere had weggevaagd.

Door de stroomstoring was de cloudhostingserver van Amazon in Noord-Virginia uitgevallen. Een aantal populaire websites was daardoor urenlang onbereikbaar.

Het gaat om drie 'grote jongens', zoals videoverhuurder Netflix, een bedrijf dat vorig jaar 376 miljoen dollar omzette. Of het onlangs door Facebook overgenomen fotobewerkingsprogramma Instagram. Ook gebruikers van de deelsite Pinterest moesten een paar uurtjes afkicken.

Critici

Al met al drie duurde het drie dagen voordat alle problemen waren verholpen. Voor klanten was het al die tijd onduidelijk of en wanneer de storing zou zijn opgelost. Hoe groot de schade is blijft onduidelijk. Voor zover bekend heeft niemand een officiële klacht tegen Amazon ingediend.

Maar de critici roeren zich opnieuw. The Washington Post blogt al over "hoe een storm de mythe van de 'cloud' blootlegde".

Natuurlijk is het vervelend als je tijdelijk geen foto's kunt bewerken, maar wat gebeurt er, zo vraagt de schrijver zich af, als het uitvallen van een 'cloud' in de toekomst ook vliegvelden en ziekenhuizen treft? Als de mythische 'cloud' niet meer blijkt te zijn dan een aaneengeknoopt buizensysteem? Als het scenario van de 'wolkbreuk' werkelijkheid wordt?

Internetexpert Roeland Stekelenburg maakt zich in ieder geval niet ongerust: "De 'cloud' is een onduidelijk begrip. Er zijn namelijk vele duizenden clouds. En al die gecentraliseerde datacenters zijn nog altijd vele malen betrouwbaarder dan welk privésysteem dan ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl