NOS NieuwsAangepast

Nieuwe grenscamera's 1 augustus

Een nieuw camerasysteem bij de Nederlandse grensovergangen wordt ingevoerd per 1 augustus. Minister Leers heeft de Tweede Kamer laten weten dat de Europese Commissie er geen bezwaar tegen heeft. Wel doet het Europees Hof later deze maand nog uitspraak over mobiel toezicht aan de grens en Nederland zal bij de invoering van het camerasysteem met die uitspraak rekening houden.

De camera's hangen bij vijftien grensovergangen met België en Duitsland. Ook zitten ze in auto's van de marechaussee. Volgens Leers kunnen door de camera's auto's worden geselecteerd die interessant kunnen zijn om te worden gecontroleerd, bijvoorbeeld omdat ze van een bepaald type of een bepaalde kleur hebben.

Bonafide reizigers worden zo minder aan onnodige controles onderworpen, zegt Leers. Hij benadrukt dat in principe geen kentekens in het systeem worden opgeslagen.

De aankondiging van het controlesysteem met camera's bij de grens leidde eerder tot kritiek. Sommige mensen vinden dat het systeem privacyregels schendt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl