NOS NieuwsAangepast

Ierland gaat weer op markt lenen

Ierland gaat donderdag voor het eerst sinds het land noodsteun kreeg weer op de markt geld lenen. De afgelopen tijd is de rente voor Ierland flink gedaald, waardoor het land het weer aandurft om staatsobligaties uit te geven. De rente op Ierse 10-jaars-obligaties staat nu op 6,3 procent, evenveel als Spanje. In de zomer van vorig jaar bereikte die rente een record van 15 procent.

De rente is verder gedaald dankzij het besluit op de eurotop vorige week dat het Europese noodfonds ook direct aan banken kan lenen. Ierland kreeg in november 2010 noodsteun omdat het land met tientallen miljarden de bankensector overeind moest houden. Door die bankensteun schoot de Ierse staatsschuld omhoog. Nu banken ook direct Europese steun kunnen krijgen, kan het hulppakket voor Ierland worden aangepast, waardoor de bankensteun niet meer op de Ierse staatsschuld drukt.

Eerste stap

Ierland wil donderdag voor 500 miljoen euro aan 3-maands-obligaties verkopen. De Ierse overheid noemt het een belangrijke eerste stap in een gefaseerde terugkeer naar de kapitaalmarkten. Het plan is dat het land eind 2013 geen steun meer nodig heeft en alleen nog op de markt hoeft te lenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl