NOS NieuwsAangepast

Derde topman Barclays vertrekt

Opnieuw stapt een topman op bij de Britse bank Barclays. Jerry del Missier heeft als chief operating officer de dagelijkse leiding bij de bank. Hij is de derde topman in twee dagen die vertrekt bij Barclays.

Eerder vandaag werd duidelijk dat bestuursvoorzitter Bob Diamond vertrekt. Maandag ruimde de voorzitter van de raad van commissaris, Marcus Agius, het veld.

Jerry del Missier staat te boek als de 'sidekick' van Diamond. In de Londense City, het hart van de financiële industrie, werd aangenomen dat het vertrek van toezichthouder Agius mede was bedoeld om Diamond uit de wind te houden. Dat is kennelijk niet gelukt.

Gesjoemel

De politieke en publieke druk op Barclays liep de afgelopen dagen enorm op. De Britse premier Cameron kondigde een parlementair onderzoek aan.

Barclays heeft gesjoemeld bij het vaststellen van de Libor. Dat is het rentepercentage dat banken per dag met elkaar afstemmen. Banken lenen elkaar geld tegen dat afgesproken tarief.

Het gesjoemel was er op gericht de bank en zijn handelaren te bevoordelen, mogelijk ten koste van miljoenen klanten, zoals mensen met een hypotheek. De Libor-rente is wereldwijd maatgevend voor rentepercentages van, bijvoorbeeld, hypotheken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl