NOS NieuwsAangepast

'Tientallen martelcentra in Syrië'

In Syrië zijn zeker 27 gevangenissen waar gevangenen systematisch worden gemarteld. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport (.pdf). De martelcentra zouden worden geleid door de Syrische veiligheidsdiensten.

HRW baseert dit aantal martelcentra op getuigenissen van meer dan 200 oud-gevangenen en gedeserteerde militairen. De centra zouden in gebruik zijn sinds het begin van de opstand tegen president Assad, ruim een jaar geleden.

Sancties

Sinds die tijd zijn tienduizenden mensen - tegenstanders van het regime - opgepakt door de veiligheidsdiensten, zegt HRW. In de 27 gevangenissen worden ze geslagen, overgoten met zuur, seksueel misbruikt of krijgen stroomstoten toegediend, zegt de organisatie.

HRW roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de kwestie voor te leggen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat de martelingen misdaden tegen de menselijkheid zouden zijn. Ook vindt de mensenrechtenorganisatie dat er sancties moeten komen tegen de overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de martelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl