NOS NieuwsAangepast

Schrikkelseconde plaagt websites

Verschillende grote websites hebben dit weekend last gehad van de schrikkelseconde op zondagochtend. Onder meer LinkedIn, Reddit en FourSquare waren gisternacht een poos niet bereikbaar.

De schrikkelseconde was nodig om de atoomklokken weer gelijk te laten lopen met de omwenteling van de aarde. Zo wordt voorkomen dat de zon steeds vroeger opkomt. De seconde werd toegevoegd door om 01.59.59 Nederlandse tijd de klok eerst naar 60 te laten springen voordat de nieuwe minuut begon.

De websites raakten onbereikbaar doordat de tijd op de servers door de seconde niet meer gelijkliep met de externe klok. De problemen konden vaak worden verholpen door een herstart.

Afschaffen?

Ook het reserveringssysteem van de luchtvaartmaatschappij Qantas raakte door de seconde van streek. 400 vluchten liepen vertraging op doordat boekingen handmatig moesten worden gecheckt.

Vanwege de technologische problemen pleiten wetenschappers voor afschaffing van de schrikkelseconde. Het minieme tijdsverschil dat dan ontstaat tussen de astronomische tijd en de atoomklok noemen zij verwaarloosbaar. Een besluit daarover is echter uitgesteld tot 2015.

Google heeft een methode ontwikkeld waardoor zijn servers niet op hol sprongen: gedurende de dag werd er telkens enkele milliseconden gesjoemeld met de tijd op de server in plaats van een hele seconde ineens te verspringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl