NOS NieuwsAangepast

Indonesië kiest voor Duitse tanks

De verkoop van tachtig Nederlandse tanks aan het leger van Indonesië gaat definitief niet door. Onderminister van Defensie Sjafrie zegt in de krant The Jakarta Post dat Indonesië honderd Duitse tanks aanschaft.

De verkoop van Nederlandse tanks had ongeveer 200 miljoen euro moeten opleveren. In de Tweede Kamer waren er bezwaren tegen, omdat Indonesië de tanks zou kunnen inzetten tegen de eigen bevolking. Bovendien zou de verkoop in strijd zijn met EU-regels voor wapenexporten. Vanwege de bezwaren in de Kamer hield het kabinet het voorstel daarom aan voor nader beraad.

Sjafrie zegt in The Jakarta Post dat voor Duitsland is gekozen, omdat dat land meer zekerheden biedt over het aantal tanks en over de levertijd.

'Teleurgesteld'

Minister Hillen van Defensie reageert teleurgesteld op het nieuws uit Jakarta dat de deal niet doorgaat. Via een woordvoerder laat hij weten dat Nederland op deze manier veel geld misloopt en dat dit niet goed is voor de Nederlandse relatie met Indonesië. "Mede omdat de transactie met Duitsland plaatsvindt onder dezelfde Europese regels voor wapenexporten als die voor Nederland gelden."

Ook minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken betreurt het dat de deal is afgeketst. De relatie met Indonesië heeft volgens hem een kras opgelopen, maar hij wil er alles aan doen om die weg te werken. "Morgen gaat er een brief naar de Tweede Kamer waarin we uitleggen dat we er alles aan hebben gedaan om de transactie te laten doorgaan", zegt minister Rosenthal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl