NOS NieuwsAangepast

Flinke groei volwassenenonderwijs

Steeds meer gezakte leerlingen kiezen voor het volwassenenonderwijs om alsnog hun diploma te halen. Twee op drie instellingen voor volwassenenonderwijs verwachten voor het nieuwe schooljaar meer inschrijvingen, blijkt uit een rondgang van de NOS. De schattingen lopen uiteen van 5 tot 25 procent.

Door strengere eindexameneisen zijn vooral in het vmbo meer leerlingen gezakt. In het volwassenenonderwijs hoeven ze, om een diploma te krijgen, alleen de vakken over te doen die ze niet hebben gehaald. De punten van de vakken die ze op het eindexamen wel hebben gehaald blijven geldig, en het examenjaar hoeft dus niet helemaal opnieuw te worden gedaan.

Eisen aangescherpt

Dit jaar zijn de exameneisen voor vmbo, havo en vwo aangescherpt. Leerlingen moeten voor het centraal examen gemiddeld ten minste een 5,5 hebben gehaald. In het komende schooljaar komt er een verdere verscherping van de eisen. Dan mogen leerlingen maximaal één 5 halen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Op de volwassenenonderwijs afdeling van het Koning Willem I College in Den Bosch wordt 15 procent meer aanmeldingen verwacht. Directeur Gregoor Somers: "Het aantal leerlingen dat door hun voortgezet onderwijs school wordt gedetacheerd is sinds de Rutte-regeling toegenomen. Door de strengere eindexamen-eisen worden we overspoeld en het zullen er alleen maar meer worden als volgend jaar de eisen nog strenger worden."

Sinds 2006 hebben leerlingen zonder diploma via de 'Rutte-regeling' de kans om in het volwassenenonderwijs alsnog te slagen. Ze blijven tijdens een zogenoemde uitbesteding ingeschreven bij hun eigen school, die ook verantwoordelijk blijft voor de leerling. Het geld dat de eigen middelbare school voor de leerling krijgt, gaat naar de school voor volwassenenonderwijs.

'Geen zegen'

Somers vindt de extra leerlingen die hij krijgt geen goede ontwikkeling. "Ik vind het geen zegen dat ik extra leerlingen krijg, eerder een probleem, omdat wij de kostprijs krijgen. Zoals gezegd, leerlingen worden middels de Rutte-regeling gedetacheerd, het geld blijft dus naar de middelbare school gaan. Die sluizen het weer door naar ons, maar middelbare school krijgt veel meer vergoedingen dan alleen de kostprijs zoals bijvoorbeeld huisvestingskosten. Die krijgen wij niet." Ook verwacht Somers dat hij op zoek zal moeten naar meer ruimte en personeel. "Nu heb ik 25 voltijdbanen, daar zullen zeker vijf voltijdbanen bij moeten is mijn inschatting. Ook qua fysieke ruimte zal er uitbreiding moeten komen. We zitten nu in een dependance van het hoofdgebouw, maar we zullen er straks vier, vijf lokalen bij moeten hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl