NOS NieuwsAangepast

Finland tegen opkopen obligaties

Finland zal het opkopen van staatsobligaties door het Europese noodfonds ESM blokkeren. Dat heeft de Finse regering gezegd.

Vorige week werd op de Eurotop besproken dat het noodfonds ook gebruikt zou kunnen worden om op de markt staatsobligaties van probleemlanden als Spanje en Italië op te kopen. Die landen kampen met hoge rentes en die kan omlaag worden gebracht als het ESM staatspapieren opkoopt.

Voor die stap is toestemming nodig van alle 17 eurolanden en Finland zal geen toestemming geven. De Finse regering vindt het "een inefficiënt instrument om de markten te stabiliseren".

Ratificatie

De Nederlandse regering is ook geen voorstander van het opkopen van obligaties door het ESM. Maar premier Rutte wil het niet op voorhand uitsluiten. Hij heeft gezegd dat hij de kans klein acht dat het opkopen daadwerkelijk zal gebeuren.

Op de Eurotop werd verder besloten dat het noodfonds noodlijdende banken mag herkapitaliseren. Critici vinden dat daardoor het ESM-verdrag gewijzigd wordt en dat het daarom opnieuw door landen geratificeerd moet worden. Maar de Europese Commissie laat weten dat het herkapitaliseren van banken ook binnen het huidige ESM-verdrag kan en dat opnieuw ratificeren daarom niet nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl