NOS NieuwsAangepast

Incassokosten minstens 40 euro

Incassokosten voor consumenten worden aan banden gelegd. Er gelden voortaan maxima voor de bedragen die bedrijven en incassobureaus mogen vragen als mensen te laat hun rekening betalen. Crediteuren zijn gebonden aan een nieuwe incassowet die gisteren is ingegaan.

Dat klinkt positief voor de consument, maar er zitten ook grote nadelen aan, zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. Er geldt namelijk een minimumbedrag van veertig euro. Als iemand maar een tientje schuldig is, komt daar veertig euro aan incassokosten bovenop. Bij kleine bedragen kan dat "pijnlijk" uitvallen, zegt Jungmann.

Eerder incasso

De schuldeiser is verplicht eerst een aanmaning te sturen voordat hij de incassokosten in rekening kan brengen. Na twee brieven, de gewone rekening en de herinnering, mogen er dus extra kosten gevraagd worden. De consument heeft na die aanmaning nog twee weken de tijd om het oorspronkelijke bedrag te betalen.

Dat is sneller dan nu, want voorheen kregen mensen vaak meerdere herinneringen. Jungman denkt dat mensen die vaak laat zijn met betalen, nu veel sneller te maken krijgen met incassokosten.

Ook verwacht ze dat crediteuren hieraan "makkelijk" kunnen verdienen. Als ze na het vervallen van de datum direct een herinnering sturen, kunnen ze twee weken later al minimaal veertig euro extra vragen.

Vage omschrijvingen

De wet schept wel duidelijkheid voor consumenten. Incassobureaus en bedrijven mogen namelijk niet meer zomaar onduidelijke kosten in rekening brengen. Vage omschrijvingen zoals administratiekosten, herinneringskosten en aanmaningskosten zijn dus verleden tijd.

Ook gelden er maximumbedragen. Over rekeningen tot 2500 euro mogen bedrijven maximaal vijftien procent incassokosten in rekening brengen. Boven dat bedrag geldt weer een ander tarief dat daar bovenop komt. Het percentage wordt lager naarmate de schuld groter is. Het incassobedrag kan nooit hoger uitvallen dan 6775 euro. Dat is het bedrag dat voor een schuld van één miljoen euro of meer geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl