NOS NieuwsAangepast

Amsterdam wil sloop subsidiëren

Als eerste gemeente wil Amsterdam een fonds oprichten om leegstaande kantoren te slopen. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest gezegd.

"We beginnen ermee zodra het wettelijk kan. We richten het fonds regionaal op en zijn bereid om er van onze grondopbrengst 50 euro per vierkante meter in te stoppen", zegt Van Poelgeest in Het Financieele Dagblad.

De gemeente verkoopt sporadisch nog grond voor de bouw van nieuwe kantoren. Voor elke vierkante meter die voor nieuwbouw beschikbaar wordt gesteld, stopt de gemeente voortaan 50 euro in het fonds.

De gemeente Amsterdam verwacht dat er met de sloop van kantoren jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen gemeentegeld gemoeid zal zijn. Van projectontwikkelaars en eigenaren wordt verwacht dat ze ook een financiële bijdrage leveren. Volgens een voorlopige rekensom zullen zij 50 miljoen per jaar in het fonds storten. Ook omringende gemeenten zouden aan de regeling mee willen doen.

Convenant

De plannen van de gemeente zijn een reactie op een convenant dat vastgoedpartijen, beleggers en de overheid vorige week sloten. Onderdeel daarvan is niet alleen de vorming van regionale fondsen voor subsidiëring van sloop, maar ook het zoeken naar andere bestemmingen voor de leegstaande gebouwen.

Deelname van Amsterdam ligt gevoelig, omdat veel overheden leegstand als een probleem van de belegger ziet. Beleggers hebben veel kantoren gebouwd, terwijl zij wisten dat er een risico was dat de kantoren leeg kwamen te staan. Als gemeenten meebetalen aan de sloop van die kantoren, zouden de fouten van beleggers beloond worden.

Van Poelgeest brengt daar tegenin dat het om een "gezamenlijk probleem" gaat. Omdat gemeenten last van leegstand hebben, moeten zij in zijn ogen ook meebetalen. Bovendien komt volgens een woordvoerder van de gemeente het meeste geld voor het fonds toch van beleggers en eigenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl