NOS NieuwsAangepast

Peña: wij zijn een nieuwe generatie

Wat aftredend president Caldéron niet is gelukt, is nu aan de nieuwe president van Mexico Enrique Peña Nieto: het afrekenen met de gewelddadige drugskartels in het land. Maar eerst zal hij het imago van zijn partij, de PRI, moeten opkrikken.

De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) is lang aan de macht geweest in Mexico, van 1929 tot 2000, maar verloor door beschuldigingen van vriendjespolitiek, verkiezingsfraude en smeergeld steeds meer aanhangers. In 2000 leidde dat tot een machtswisseling, toen Vicente Fox van de Partij van Nationale Actie (PAN) werd gekozen tot president.

De 45-jarige Peña Nieto wil zijn landgenoten ervan overtuigen dat de PRI een andere partij is dan die in de vorige eeuw. Een poging daartoe deed hij al tijdens zijn overwinningsspeech: "Wij zijn een nieuwe generatie. We gaan niet terug naar het verleden. Jullie hebben onze partij een tweede kans gegeven".

Georganiseerde misdaad

Dat de Mexicaanse kiezers ondanks het corrupte verleden van de PRI toch weer terugvallen op die partij, heeft alles te maken met hun teleurstelling over het beleid van de huidige president Felipe Caldéron. Hij heeft op een belangrijk punt gefaald: de strijd tegen het drugsgeweld. De PRI had de georganiseerde misdaad in het verleden juist redelijk onder controle.

Veel Mexicanen geloven dat Peña Nieto met een wat vriendelijkere aanpak, gericht op onderhandelen met de drugskartels, het land weer een beetje op orde kan krijgen. De nieuwe president heeft inmiddels al laten weten geen deals met de georganiseerde misdaad te sluiten.

Uitgelachen

Enrique Peña Nieto studeerde rechten en bedrijfsadministratie. In 1980 sloot hij zich aan bij de PRI, waar hij verschillende functies had, onder meer als fractievoorzitter van de PRI in het parlement. In 2005 werd hij gekozen tot gouverneur van de belangrijke deelstaat Mexico. De populariteit van de charismatische Peña Nieto steeg en hij werd al snel genoemd als kandidaat van de PRI bij de presidentsverkiezingen in 2012.

Achteraf bleek dat hij daarbij werd geholpen door de Mexicaanse zender Televisa. Het tijdschrift Proceso onthulde dat in een contract met de tv-zender was afgesproken dat Peña Nieto zo veel en positief mogelijk in beeld zou worden gebracht. In 2011 werd dit bevestigd in documenten die waren gelekt door WikiLeaks.

Tijdens zijn presidentscampagne werd Peña Nieto op een universiteit uitgejouwd door studenten. Volgens Peña Nieto waren deze 'studenten' daarvoor speciaal ingehuurd en zaten ze helemaal niet op de universiteit. Kort daarop bevestigden 131 studenten in een clip op YouTube dat zij wel degelijk aan de universiteit studeerden. Ze richtten een protestbeweging op, yo soy #132 (Ik ben nummer 132), die zich verzet tegen verstrengeling van politiek en media.

Toen Peña Nieto net was benoemd als kandidaat, maakte hij een blunder. Op een boekenbeurs lukte het hem niet om drie boeken te noemen die hem hadden beïnvloed. Hij werd uitgelachen en zijn dochter nam het voor hem op. Op Twitter schreef ze dat de critici van haar vader proleten zijn die slechts handelen uit jaloezie. Peña Nieto bood later zijn excuses aan voor de uitspraak van zijn dochter.

Soapactrice

Peña Nieto heeft drie kinderen uit zijn eerste huwelijk met kunsthistorica Mónica Pretelini, die in 2007 overleed. Een paar maanden later werd in de staat Veracruz een aanslag gepleegd op meerdere van zijn familieleden, onder wie zijn drie kinderen. Vier bodyguards kwamen daarbij om het leven. Volgens de politie hadden de aanslagplegers zich in hun doelwit vergist.

Vorig jaar stapte Peña Nieto met soapactrice Angélica Rivera voor de tweede keer in het huwelijksbootje. Vlak voor aanvang van de presidentscampagne onthulde Peña Nieto dat hij twee buitenechtelijke kinderen heeft uit de tijd dat hij getrouwd was met Pretelini. Eén van deze kinderen is in het eerste levensjaar overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl