NOS NieuwsAangepast

VN praat over nieuw wapenverdrag

In de Verenigde Naties in New York beginnen vandaag de onderhandelingen over een nieuw wapenverdrag. Doel is om de internationale wapenhandel aan banden te leggen.

Jaarlijks wordt bijna 5 miljard euro aan de verkoop van wapens verdiend. Volgens de VN sterven er elk jaar honderdduizenden mensen door wapengeweld, met name in Afrika.

Tijdens de onderhandelingen, die een maand zullen duren, staan vooral de wapenexporteurs en hulporganisaties tegenover elkaar.

Exportverbod?

Waarnemers vrezen dat beide partijen weinig zullen toegeven. Amnesty International, Oxfam en het Internationale Rode Kruis stellen een exportverbod naar gebieden voor waar de mensenrechten worden geschonden of waar een conflict door wapenhandel kan escaleren. De grote wapenexporteurs voelen daar weinig voor.

Oxfam wil vandaag meteen de toon zetten door op de stoep van de VN lijkzakken te leggen. De organisatie wil alle delegaties met de actie wijzen op het feit dat er elke minuut iemand ergens in de wereld door een wapen om het leven komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl