NOS NieuwsAangepast

Kuipers: landing niet comfortabel

De terugkeer naar de aarde is André Kuipers niet meegevallen. Kuipers landde vanochtend in een Sojoez-capsule na een verblijf van een half jaar in het ruimtestation ISS. De terugkeer naar de aarde is voor astronauten altijd zwaar, zo ook voor Kuipers. "Het was niet comfortabel, het was een pijnlijke ervaring", zei Kuipers in een interview met ESA TV.

Tijdens de landing, waarbij de snelheid terugliep van 28.000 kilometer per uur naar stilstand, stonden Kuipers en zijn twee mede-ruimtereizigers bloot aan krachten tot negen keer de zwaartekracht. Aan die kracht waren ze een half jaar niet meer blootgesteld.

Lopen zit er dan ook nog niet in voor Kuipers. Daarvoor zijn zijn spieren nog te slap. "Ik voel me niet al te goed wat betreft lopen en mijn evenwicht", zei Kuipers zittend op een bank. Hij oogde licht vermoeid.

Lopen onmogelijk

"Ik ben duizelig en misselijk als ik te veel beweeg. Het lopen is bijna onmogelijk. Je bent echt verlamd. Je moet echt leren lopen. Mensen moeten me dus ondersteunen. Maar ik ben heel blij dat de missie goed verlopen is en dat alles zonder problemen is beëindigd met een goede landing."

Hoewel hij het nu zwaar heeft, eindigde Kuipers het veertig seconden durende gesprek positief: "Als je terug bent, voel je je echt belabberd, maar mentaal uitstekend."

Kuipers is inmiddels onderweg naar het Amerikaanse Houston. Daar wordt hij herenigd met zijn vrouw en kinderen en verder begeleid met het herstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl